Gedroogde Bokashi

Bokashi is Japans en betekent goed gefermenteerd organisch materiaal / voeding, maar het principe van fermentatie wordt al eeuwen gebruikt voor het conserveren / upgraden van voedsel, zoals witte kool tot zuurkool en melk tot kaas. De omzetting van het ingangsmateriaal gebeurt door zogenaamde nuttige / positieve micro organismen welke overal om ons heen, maar ook in een gezonde darmflora of bodem aanwezig zullen zijn. Fermentatie van Bokashi gebeurt zonder zuurstof (anaeroob) bij lage temperaturen waardoor alle energie in het product behouden blijft. Tijdens deze fermentatie worden voedingsstoffen (beter) beschikbaar gemaakt voor opname door mens, dier en plant. Samen met de positieve micro organismen vormt Bokashi een pro-pre biotische voeding welke tevens de microbiële stabiliteit ondersteunt en daarmee optimale benutting van voeding door een verhoogde weerstand.

Naast de voeding- en verteringsstoffen die al in het ingangsmateriaal zitten, produceren de micro organismen tijdens de fermentatie zelfs nog meer van deze essentiële stoffen, zoals vitaminen, antioxidanten, huminezuren, minerale complexen, enzymen etc. Dit maakt Bokashi tot een bijzonder product wat ook heel lang stabiel zal blijven vanwege deze symbiose van micro organismen en voedingsstoffen. Stabiliteit behouden is de werkzame kracht die dit product aan de maag en darmflora of bodem geeft. Een gezonde microbiële balans is de basis voor een optimale gezondheid.

Tips over de Bokashi:

  • Het is een levend product waardoor de geur kan variëren per keer. Er is dan niets mis met het product en het verdwijnt ook zelf weer.
  • Bij koel bewaren kan het zelfs meerdere jaren na de THT datum goed blijven.
  • Bij de vochtige varianten zul je af en toe moeten roeren om het zakkende vocht door het mengsel te mengen.

Effecten van Bokashi op korte en middellange termijn:

  • Bevordert de spijsvertering
  • Ondersteund na koliek, orale medicatie, chemisch ontwormen en stress
  • Verbetering van de eetlust
  • Dieren worden vitaler
  • Betere ontlasting

In de natuur zou een dier zich instinctmatig voeden met het voedsel wat een positief darm milieu in stand houdt. Voor vleeseters vormt Bokashi (als schoon alternatief voor de maaginhoud van een prooi) een essentieel onderdeel van het dieet. Voor planteneters biedt Bokashi ondersteuning in de beperking om zelf op een natuurlijke manier de maag en darmflora in balans te houden en essentiële voedingsstoffen aan het dieet toe te voegen.

Wij bieden verschillende Bokashi aan:

  • Bokashi voor paarden en andere grazers
  • Bokashi voor vleeseters
  • Groente Bokashi
  • Gedroogde Bokashi

In principe zijn ze allemaal uitwisselbaar en dus voor alle diersoorten te gebruiken.

Gebruik van Bokashi:

  • Omdat Bokashi van zichzelf redelijk zuur is (PH 3 a 4) kan dit het beste door het voer gemengd worden. Alleen aan vleeseters kan het puur gegeven worden.
  • Combineren met kruiden en andere natuurlijke supplementen is geen probleem
  • Voor dieren met overgevoeligheid op de maag en darmen kun je ervoor kiezen te starten met gedroogde Bokashi en later overstappen op de meer actieve/vochtige Bokashi varianten.
  • Wanneer je het voor langere tijd gaat geven, kun je desgewenst prima variëren met de verschillende soorten Bokashi

Gedroogde Bokashi is gemaakt van de vochtige paarden Bokashi, simpel gemalen en vervolgens langzaam gedroogd. Door het droogproces zijn er een aantal micro-organismen, die vocht nodig hebben, min of meer in-actief gemaakt, maar zodra deze met vocht in contact komen worden ze weer actief. Dit kost natuurlijk even tijd waardoor de directe inwerking uiteraard op een wat lager niveau zal liggen dan bij de vochtige varianten. Het werkt dan ook zachter in en geeft wat minder heftige veranderingen. Je kunt het hierdoor ook niet snel overdoseren, ideaal om mee te starten voor dieren met een historie van overgevoeligheid op de maag en darmen.

Besef wel dat altijd iedere verandering, ook een positieve, een verandering is waarop de maag en de darmflora moeten reageren. De historie van het dier is zeer bepalend hoeveel je uiteindelijk doseert. De consistentie van de ontlasting is hierbij de graadmeter. Deze moet goed blijven, of liever beter worden. Bij paarden is de dosering bijvoorbeeld 50 tot 200 gram per keer/dag.

Ingrediënten:

  • Gerst
  • Spelt
  • Lijnzaad
  • Haver
  • Wortel
  • Aardpeer
  • EM
  • Rietsuiker melasse
  • Zeezout en water

De melasse wordt tijdens de fermentatie door de micro organismen volledig opgebruikt.


Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed

Captcha

Gedroogde Bokashi

  • € 11,50
  • Excl. BTW: € 10,55

Beschikbare opties:

Is dit product niet op voorraad? Lees op deze pagina wanneer onze voorraad weer wordt aangevuld